11.30.2013

Βιογραφικό του εφημερίου

Ο αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Γρηγόριος (Joshua) Έντουαρντς, Δρ. Θεολογίας, γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 1978. Μεγάλωσε ως Αγγλικανός. Το 1996 τελείωσε με τον καλύτερο βαθμό της τάξης του το σχολείο Perkiomen στην Πενσυλβανία, όπου τέλεσε πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου.
Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Brown στο Providence, την πρωτεύουσα του Rhode Island. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Susan Ashbrook Harvey, μίας φημισμένης ακαδημαϊκού στον τομέα της αρχαίας συριακής χριστιανοσύνης, η οποία είχε ήδη ασπασθεί την Ορθοδοξία, ο πατήρ Γρηγόριος ανακάλυψε με τη σειρά του την Ορθοδοξία το έτος 2002. Μετά από ένα έτος κατήχησης, έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το καλοκαίρι του 2003 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Brown στον τομέα της θρησκειολογίας. Το Τμήμα Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα του προσέφερε θέση διδάσκοντος βοηθού και παράλληλα τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα «Θρησκείες της αρχαιότητας του δυτικού κόσμου (Καινή Διαθήκη και πρώιμη Χριστιανοσύνη)».
Νυμφεύθηκε την Πελαγία (Χίλλαρυ) Κόπλαντ στις 17 Αυγούστου 2003 στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού (Πατριαρχείο Αντιοχείας) στην πόλη Yakima της πολιτείας Ουάσιγκτον. Ό πεθερός του, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Κόπλαντ, τέλεσε το μυστήριο.
Στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα ο π. Γρηγόριος είχε την τιμή να είναι ένας από τους λίγους μεταπτυχιακούς φοιτητές στους οποίους είχε ανατεθεί η αποκλειστική διδασκαλία σε πανεπιστημιακά τμήματα. Πριν την αποφοίτησή του το 2005 είχε διδάξει δύο εξάμηνα το μάθημα της Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη σε τμήματα 50 έως 70 φοιτητών.
Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ο π. Γρηγόριος και η πρεσβυτέρα Πελαγία κατατάχθηκαν στο AmeriCorps, την εγχώρια αμερικανική εκδοχή του Ειρηνευτικού Σώματος (Εθελοντών). Και οι δύο εστάλησαν στην πόλη Spokane της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ο π . Γρηγόριος συντόνιζε τις τοπικές κουζίνες συσσιτίων και η πρεσβυτέρα Πελαγία κατασκεύαζε σπίτια με την χριστιανική oργάνωση Κατοικίες για την Ανθρωπότητα (Habitat for Humanity). Στο ένα έτος της διαμονής τους στο Spokane, και οι δύο βοήθησαν τον κουνιάδο του π. Γρηγορίου, τον π. Μιχαήλ Σάνμπορ, στην τοπική ιεραποστική κοινότητα ως ψάλτες.
Το 2006 ένας από τους κορυφαίους ορθόδοξους ακαδημαϊκούς της Καινής Διαθήκης, ο καθηγητής Πέτρος Βασιλιάδης, δέχθηκε τον π. Γρηγόριο ως υποψήφιο για τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2006 με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λογγίνος της Σερβικής Ορθόδοξης Επαρχίας της Δυτικής Αμερικής, η οικογένεια του π. Γρηγορίου μετακόμισε στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο.
Αφού πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις γλώσσας στο Πανεπιστήμιο το 2007, ο π. Γρηγόριος άρχισε επισήμως τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή. Στις 16 Δεκεμβρίου 2007 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μάξιμος, ο νέος Επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Επαρχίας της Δυτικής Αμερικής, χειροτόνησε τον π. Γρηγόριο διάκονο στο Βελιγράδι, Σερβίας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ο π. Γρηγόριος έγινε δεκτός ως διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Ενόσω ολοκλήρωνε τις σπουδές του, ο π. Γρηγόριος συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης του Βόλου, για την οποία μετέφρασε πολλά εκδοθέντα θεολογικά έργα. Πέραν και ανεξαρτήτως αυτού, επιμελήθηκε συλλογές άρθρων του Μητροπολίτη Ιωάννη(Ζηζιούλα) και του Χρήστου Γιανναρά (Βλ. βιογραφικό), οι οποίες έγιναν δεκτές με θέρμη από το αναγνωστικό κοινό.
Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ο π. Γρηγόριος υπηρέτησε ως βοηθός ιερέα στην τοπική ενορία του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2009 με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ανθίμου και του Μητροπολίτη Ιγνατίου, χειροτονήθηκε ιερεύς από τον Επίσκοπο Μάξιμο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης.
Στις 18 Ιουνίου 2009, έγινε πατέρας τριδύμων, δύο αγοριών και ενός κοριτσιού: του Παύλου, του Βενιαμίν και της Φοίβης.
Στις 26 Ιουνίου 2011, έγινε οικονόμος και πνευματικός από τον Επίσκοπο Μάξιμο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης.
Στις 5 Ιουνίου του 2012, ο π. Γρηγόριος υποστήριξε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή με τον τίτλο: “«Η Διακονία των αγίων» (Α’ Κορ. 16,15). Διακονία και Μαρτυρία κατά τον Απ. Παύλο και η Σύγχρονη Ορθόδοξη Χριστιανική Μαρτυρία στην Βόρεια Αμερική”. Έλαβε τον βαθμό «άριστα».
Προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων Πορταριάς Βόλου ορίστηκε στις 31 Ιουλίου 2012, θέση στην οποία υπηρετεί με ζήλο μέχρι σήμερα.
Στις 26 Ιανουαρίου 2013 του αποδόθηκε ο τίτλος του πνευματικού και από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο.
Τέλος, στις 3 Ιουνίου 2013 απέκτησε ακόμη μία κόρη, τη Δαμιανή, η οποία πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ανάργυρο Δαμιανό.

Ο π. Γρηγόριος εορτάζει το όνομά του στις 25 Ιανουαρίου.

No comments:

Post a Comment